This project involved the extension and refurbishment of a typical London end-of-terrace house. Its rear façade incorporates the exterior wall of a previous, structurally unsound extension. The architect sought to retain in the new structure a memory of the previous structure and its construction, and the façade now records a 'trace' of the old extension through the outline of its typical sloped-roof profile. The old wall has been extended and its window filled with new pale brick demarcating new construction. Even the cracks caused by historical movement have been retained, now displayed within the corridor of the extension as a marker of the house's history.

The extension's structure has been left exposed where possible on the interior and exterior. Steel beams with bolted moment connections articulate the new facade and frame extensive glazing. A glazed lightwell connects the rear of the the existing building and the extension, allowing light into the home's communal areas. The new master bedroom features exposed timber beams and windows that open onto the garden as well as the lightwell, allowing a view across the double-height void into the children's bedroom.

House of Trace has been widely recognized, winning the 2016 RIBA Stephen Lawrence Prize (details), 2016 RIBA Regional and National Awards (details), the 2016 RIBA London Small Project of the Year Award (details), and the 2015 Brick Development Association Brick Awards Best Refurbishment Project (details). It was also recognised as "Overall Winner" and "Most Innovative" at the 2016 New London Architecture Don't Move, Improve! Awards (details). It is currently longlisted for the 2016 RIBA House of the Year. (details).

Architect: