The Timber Lodge is part of the regeneration of the London 2012 Olympic Park into the Queen Elizabeth Olympic Park, in east London, which opened to the public in July 2013. The Lodge serves as a community space as well as the venue for a branch of the Unity Kitchen, a community-focused project which can be found across London (details).

The building is constructed from cross-laminated timber (CLT), which allows for a large open internal area and a cantilevered canopy that provides shade and shelter on three sides. The CLT panels are arranged so the grain radiates from a single point in order to achieve the canopies with minimal depth structure. The roof design also allows for large floor-to-ceiling windows, providing views of the park from three elevations inside the cafe and the community space.

TALL also engineered parts of the adventure playground and devised load tests for the remaining parts.

Architect:

Landscape architect:

Main contractor:

Playground contractor:

CLT supplier and installer: