This renovation of a rural house in Wiltshire updated and improved an architecturally significant modernist house. Originally designed in 1964 by David Levitt for Roger Rigby, a partner in the office of structural engineer Ove Arup, the house needed extensive works to make it habitable in all seasons. Its timber and glass façade climbs up the hillside, articulated by exposed Douglas fir framing. Works focused on repairing and preserving this original structure while also improving the building's thermal performance. The architects achieved an 80% reduction in the house's annual carbon emissions through the renovations.

The site also included a studio designed by Alison and Peter Smithson for Rigby, which was semi-derelict when purchased by the current owner. A new roof and a small extension were designed for the studio, which now acts as a guest room and study. Rigby and The Smithsons also designed the landscaping, including a concrete path and ramp that form an entry for the house.

The project won a RIBA Regional Award as well as the RIBA South West Project of the year in 2016 (details) and is currently longlisted for the 2016 RIBA House of the Year Award (details).

In 2015, Ansty Plum won the Daily Telegraph Homebuilding & Renovating Awards Best Refurbishment Project Award (details) and was shortlisted for the AJ Retrofit Awards (details).

The Telegraph published a profile of the house in November 2015, which can be read here.

Architect: